Myorama's Blog

Δεν έχει καμμιά σημασία ποιός ήσουν μέχρι χτές και πόσο βαρύ είναι το φορτίο σου από τη στιγμή που θα πάρεις την απόφαση να αλλάξεις τη ζωή σου υπάρχει μιά δύναμη που θα σε φροντίσει και σε καθοδηγήσει. Μιά στιγμή χρειάζεται για να ξαναθυμηθείς όλη σου τη δύναμη, μια στιγμή για να εμπιστευτείς ξανά, μια στιγμή για να στειλεις μια προσευχή ψηλά , μια στιγμή είναι όλο αυτό που χρειάζεσαι

Βλέπουμε λίγα και ποδοπατάμε πολλά ( μέρος δεύτερο)

Σχολιάστε


Θέλω να είσαι ειλικρινής μαζί μου να μη μου λες ψέμματα γιατί το ψέμα είναι κάτι που μου φέρνει αλεργία, δεν το ανέχομαι και δεν μπορώ να το συγχωρήσω επειδή εγώ είμαι πάντα ειλικρινής και στις βασικές μου αξίες υπάρχει η αλήθεια.

Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί κάποιοι άνθρωποι έχουν τέτοια εμμονή με την αλήθεια και την ειλικρίνεια; Και όσο πιο πολύ απαιτούν την αλήθεια τόσο περισσότερα ψέμματα εισπράττουν από το περιβάλλον τους;

Θα πάρω την ιστορία από την αρχή. Σε όλους μας αρέσει να λέμε την αλήθεια γιατί μας κάνει να αισθανόμαστε ανάλαφρα ακριβώς επειδή με αυτόν τον τρόπο είμαστε αυθεντικοί. Όταν είμαστε αυθεντικοί τότε νιώθουμε ταυτόχρονα αποδεκτοί και αξιαγάπητοι. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το να βγάζουμε αυτό που υπάρχει μέσα μας, την αλήθεια, τον αληθινό μας εαυτό (εξομολόγηση, ψυχανάλυση, ειλικρινή κουβέντα με ένα φίλο, η ακόμη ακόμη και με έναν άγνωστο που δεν πρόκειται να ξαναδούμε ποτέ) είναι εξαιρετικά απελευθερωτικό. Οταν λέμε την αλήθεια είναι το πρώτο βήμα της αυτο – αποδοχής και ταυτόχρονα είναι μα πράξη εμπιστοσύνης προς εκείνον στον οποίο ξεδιπλώνουμε την ψυχή μας. Αντίθετα όταν λέμε ψέμματα αυτή είναι μια πράξη αυτο – απόρριψης και άρνησης του εαυτού μας που ταυτόχρονα είναι μια πράξη που δείχνει ότι δεν εμπιστευόμαστε τον αποδέκτη του ψέματος μας.

Πολύ πρώιμα στη ζωή μας καταλάβαμε δύο πράγματα. Το πρώτο, ότι ήταν αδύνατον να μην κάνουμε λάθη όσο κι αν προσπαθούσαμε και το δεύτερο ήταν ότι τα λάθη που κάναμε είχαν σαν αποτέλεσμα την αυστηρή κριτική και πολλές φορές και την τιμωρία. Ετσι ξεκίνησε μέσα μας ένα συναισθηματικό μπέρδεμα. Από τη μια υπήρχε η ανάγκη μας για την αλήθεια που ήταν απελευθερωτική και από την άλλη τα αναπόφευκτο λάθη, τα οποία ακολουθούσαν κριτική και τιμωρία. Και επειδή είμαστε φτιαγμένοι για να αποφεύγουμε τον πόνο και να τείνουμε προς την ηδονή πήραμε μια υποσυνείδητη απόφαση: Να μοιραζόμαστε τον αληθινό μας εαυτό μόνο με εκείνους που μπορούν να μας καταλάβουν και να μας αποδέχονται παρόλα τα λάθη μας.

Ετσι κάναμε φίλους. Ποιοι είναι οι φίλοι μας; Αυτοί που μας μοιάζουν. Οι φίλοι ειναι για μας αυτά τα άτομα που στην ουσία σε ένα βαθύ πνευματικό επίπεδο τους λέμε, σε αφήνω να κοιτάξεις μέσα μου με την βεβαιότητα ότι δεν θα με πληγώσεις, δεν θα με κρίνεις και δεν θα με αγαπάς λιγότερο μετά από αυτό που θα σου πω.

Η φιλία λοιπόν είναι απαραίτητο συστατικό σε όλες μας τις σχέσεις, στις σχέσεις μας με τα παιδιά μας αλλά και με τους συντρόφους μας.

Οταν ακούω κάποιον να λέει με πολύ απαιτητικό τρόπο βγάζοντας φωτιές από το στόμα του, πόσο πολύ απαιτεί την αλήθεια από τον η την σύντροφο του σκέφτομαι: άραγε έχεις χτίσει τις προϋποθέσεις η μόνο απαιτείς; Γιατί κάποιος να σου ανοίξει όλα τα εσωτερικά δωμάτια του δωμάτια επειδή μόνο και μόνο το απαιτείς;

Είναι εξαιρετικό να υπάρχει αλήθεια μέσα στις σχέσεις γιατί αυτό δείχνει ότι υπάρχει ειρήνη αγάπη και αποδοχή Η μανία όμως για την αλήθεια είναι μια μεταμφιεσμένη επιθυμία για εξουσία, που κρύβει απ΄κάτω τεράστιους φόβους από το παρελθόν και κάνει τους ανθρώπους να θέλουν να μπουκάρουν απρόσκλητοι στον εσωτερικό χώρο κάποιου.
Είναι ένα παιχνίδι του εγώ που δεν έχει να κάνει καθόλου με την αληθινή αγάπη.

Ηξερα κάποτε ένα ζευγάρι που σε όλη τη διάρκεια του κοινού τος βίου παίζουν το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι. Εκείνος της λέει πάρα πολλά ψέμματα και εκείνη τα ανακαλύπτει. Οταν ήταν μικρό κοριτσάκι εκείνη, έβλεπε αυτό το παιχνίδι να παίζεται ανάμεσα στη μητέρα της και στον πατέρα της. Από πολύ νωρίς στο υποσυνείδητο της εντυπώθηκε η πεποίθηση ότι οι άντρες είναι άπιστοι. Ο δε αγαπημένος της όταν ήταν μικρό αγοράκι είχε μια πολύ απαιτητική μάνα. Ποτέ δεν τον επαινούσε για ότι καλό έκανε αλλά αντίθετα τον τιμωρούσε πολύ αυστηρά για τα λάθη του. Ετσι ανέπτυξε θυμό για τις γυναίκες, αφού η μάνα στη ζωή ενός αγοριού είναι ένα παράθυρο που του δείχνει τη φύση του θηλυκού. Ετσι λοιπόν αυτοί οι δυο άνθρωποι βρέθηκαν μαζί και ταίριαξαν σαν το κουμπί με την κουμπότρυπα. Αναβίωσαν το σκηνικό των παιδικών τους χρόνων, αυτό που διδάχτηκαν ότι είναι η σχέση. Αγάπα με αν τολμάς παρόλα τα λάθη μου της λέει εκείνος σε ένα βαθύτερο επίπεδο. Κι εκείνη λέει σε τσάκωσα !! άλλωστε δεν περίμενα και κάτι καλύτερο από σένα. Και το παιχνίδι συνεχίζεται δίνοντας τους πολύ πόνο από τη μια αλλά από την άλλη τους διασφαλίζει το οικείο περιβάλλον των παιδικών τους χρόνων που έχει τη γλυκεία γεύση της επιβεβαίωσης. Το ήξερα ότι είναι έτσι !!!!! Κέρδισα!!! Ολες οι γυναίκες είναι …..!!!! Και όλοι οι άντρες είναι… !!! Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δύναμη στην ανθρώπινη προσωπικότητα από την ανάγκη μας να επιβεβαιώνονται αυτά που πιστεύουμε και αυτά που περιμένουμε.

Μπορεί αυτό να αλλάξει; Βεβαίως μπορεί να αλλάξει αν θεραπευτούν τα πρότυπα, αν συγχωρέσουν και απελευθερώσουν τις γονεϊκές συμπεριφορές.

Αν έχεις εμμονή με την αλήθεια σκύψε μέσα σου και εκεί θα βρεις όλες τις απαντήσεις.
Μη βάζεις τους ανθρώπους να ορκίζονται και μη μετατρέπεις τον εαυτό σου σε δικαστή. Κάνε τους ανθρώπους που αγαπάς να νιώθουν ασφαλείς μαζί σου, δίνοντας τους, την αγάπη την αποδοχή και την κατανόηση που χρειάζονται. Ο καθένας έχει τη δική του εσωτερική πόρτα η οποία ανοίγει μόνο από μέσα.

Εξω από την πόρτα της ψυχής μπορεί κάποιος να απειλεί, να φωνάζει, να απαιτεί, η ακόμα και να εκλιπαρεί, αλλά αυτή η πόρτα δεν θα ανοίξει αν κάποιος προηγουμένως δεν δώσει τη άδεια να ανοίξει… και θα το κάνει αυτό μόνο αν νιώσει επαρκώς ασφαλής…

Σας φιλώ και εις αύριο με υγεία

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s