Myorama's Blog

Δεν έχει καμμιά σημασία ποιός ήσουν μέχρι χτές και πόσο βαρύ είναι το φορτίο σου από τη στιγμή που θα πάρεις την απόφαση να αλλάξεις τη ζωή σου υπάρχει μιά δύναμη που θα σε φροντίσει και σε καθοδηγήσει. Μιά στιγμή χρειάζεται για να ξαναθυμηθείς όλη σου τη δύναμη, μια στιγμή για να εμπιστευτείς ξανά, μια στιγμή για να στειλεις μια προσευχή ψηλά , μια στιγμή είναι όλο αυτό που χρειάζεσαι

Το συναίσθημα του θυμού

3 Σχόλια


Το συναίσθημα του θυμού είναι ένα πολύ ισχυρό συναίσθημα και έχει αποτελέσει αφετηρία γιά τις περισσότερες καταστροφικές ενέργειες στην ανθρώπινη ιστορία. Ο θυμός είναι απρόβλεπτος, δεν ξέρουμε πότε θα εκραγούμε από θυμό εμείς η οι άλλοι, γι αυτό και τον φοβόμαστε τόσο πολύ. Παρ όλα αυτά ο θυμός είναι απλώς ένα ανθρώπινο συναίσθημα και τα συναισθήματα είναι απλώς συναισθήματα. Δεν υπάρχουν καλά η κακά συναισθήματα κακός η καλός είναι ο τρόπος που τα χειριζόμαστε, ο τρόπος που τα εκφράζουμε η δεν τα εκφράζουμε.
Κάποιοι τον εκφράζουν δυναμικά ξεσπώντας και ουρλιάζοντας αυτό όμως τους κάνει να νιώσουν παροδικά καλά. Κάποιοι άλλοι τον καταπιέζουν νομίζοντας ότι ο συσσωρευμένος καταπιεσμένος θυμός δεν αποτελεί θυμό αλλά κάποια στιγμή αυτός ο παλιός θυμός επανέρχεται σε πλήρη ένταση και κατακλύζει το νου και το σώμα τους. Πολλές φορές ήρεμοι επιφανειακά άνθρωποι έχουν μέσα τους τεράστιες ποσότητες καταπιεσμένου θυμού.
Ο καταπιεσμένος αυτός θυμός γίνεται ένα φίλτρο ανάμεσα σε μας και στον έξω κόσμο με αποτέλεσμα κάθε τι που έρχεται προς εμάς αλλά και κάθε τι που εκφράζεται από μας να περνάει μέσα από αυτό το φίλτρο. Ενα φίλτρο θυμού δίνει στον έξω κόσμο ένα χρώμα εχθρικό και ψυχρό εφόσον τα μηνύματα περνώντας από αυτό το φίλτρο μετατρέπονται, μετασχειματίζονται σε εχθρικά έτσι ανταποκρινόμαστε σ αυτά με ένα καχύποπτο και αμυντικό τρόπο. Φοβόμαστε να επιτρέψουμε στους άλλους να ξέρουν τι νοιώθουμε και ποιοί είμαστε στ αλήθεια από φόβο μήπως μας εκμεταλλευτούν.
Το ίδιο φίλτρο παραμορφώνει και τα μηνύματα που βγαίνουν από μέσα μας. Μπορεί να θέλουμε να υποστηρίξουμε τους άλλους, να τους δείξουμε την αγάπη μας, να τους προσφέρουμε υποστήριξη, οι ενέργειες μας όμως δεν γίνονται αντιληπτές λόγω του φίλτρου του θυμού. Ο άντρας η η γυναίκα που λέει: και γω σ αγαπώ που να πάρει…… θέλει να εκφράσει αγάπη αλλά αυτή η αγάπη σκοντάφτει πάνω στο θυμό.
Κάποιος που έχει θυμό και αρνείται να κάνει κάτι γι αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο σώμα του. Ο χρόνιος θυμός μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα υγείας, πόνους στο σώμα, προβλήματα στο σεξ, ανικανότητα, ψυχρότητα η ακόμη θυμωμένο σεξ και γενικά επιθετική συμπεριφορά. Είναι ένα είδος μη συμπληρωμένου θυμού.
Κάποιοι έχουν ξαφνικά ξεσπάσματα θυμού κι αυτό γιατί υπάρχει λανθάνων θυμός που βρίσκεται μέσα στο υποσυνείδητο τους και τους προκαλεί αυτά τα ανεξήγητα ξεσπάσματα.
Ο θυμός για τον εαυτό μας γίνεται κατάθλιψη, είναι μιά μορφή μη ξεκαθαρισμένου θυμού.
Δεν θυμώνουμε όλοι το ίδιο, αλλά όλους μας θυμώνουν περίπου τα ίδια πράγματα. Τι συμβαίνει και θυμώνουμε; Θυμώνουμε επειδή ταυτιζόμαστε με μιά κατάσταση, δηλαδή όταν βλέπουμε να συμβαίνει κάτι άδικο κατά τη γνώμη μας, κάτι που συγκρούεται με τις αρχές μας και με τις αξίες μας. Θυμώνουμε όταν κάτι μας φοβίζει. Και τέλος θυμώνουμε όταν έχουμε μιά ανικανοποίητη ανάγκη. Δηλαδή όταν χρειαζόμαστε κάτι που είναι πολύ σημαντικό για μας και δεν το παίρνουμε. Προφανώς δεν θα θυμώναμε αν αυτό που δεν πήραμε δεν ήταν σημαντικό για μας. Ο θυμός είναι μιά κραυγή για αγάπη, απόδοχή και αναγνώριση. Αυτό θέλει κάθε θυμωμένος.
Υπάρχουν φορές στη ζωή όλων μας που οι αντίδρασεις μας στα ίδιο γεγονός είναι εντελώς διαφορετικές κι αυτό συμβαίνει επειδή η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε την ώρα που συμβαίνει κάτι καθορίζει και την αντίδραση μας. Αν βρισκόμαστε σε μιά κατάσταση που έχουμε έλλειψη από αυτοεκτίμηση θα αντιδράσουμε φυσικά εντελώς διαφορετικά από ότι αν αισθανόμαστε καλά με τον εαυτό μας.
Η απαλλαγή από το θυμό είναι μιά διαδικασία απελευθέρωσης. Καθώς αρχίζουμε να αντιμετωπίζουμε σωστά το θυμό και από την καταπίεση και την λανθασμένη έκφραση του μετακινηθούμε προς την ολοκλήρωση και την απελευθέρωση του, τότε θα αρχίσουμε να νιώθουμε ελευθερία χαρά, αυτοπεποίθηση, ζωντάνια. Αυτή θα είναι η ανταμοιβή μας για την αλλαγή της στάσης μας απέναντι στον εαυτό μας και στους άλλους.

Σας φιλώ και εις αύριο με υγεία.

Advertisements

3 thoughts on “Το συναίσθημα του θυμού

  1. Ενδιαφέρον θέμα! Η απαλλαγή από το θυμό είναι σωστή συμφωνώ. Αλλά τι γίνεται στις περιπτώσεις που πρέπει κάποιος πραγματικά να θυμώσει; Νομίζω ότι όλα τα συναισθήματα και μαζί και ο θυμός παίζουν ένα ρόλο. Όταν τα βιώνουμε λάθος και προς λάθος κατεύθυνση είναι το πρόβλημα. Θυμό είναι καλό να νοιώθουμε για κάτι που είναι αντικειμενικά άδικο και όχι σωστό. Υπάρχει και το αντίθετο που μπορεί να συμβεί. Κάποιος να μην θυμώνει ποτέ που κι αυτό είναι λάθος. π.χ. σήμερα οι Έλληνες θα έπρεπε να είναι θυμωμένοι με τους πολιτικούς τους και ίσως και τους εαυτούς τους και από την άλλη να κοιτούν πώς θα αλλάξουν τα πράγματα.

    • Σ ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου. Ολα τα συναισθήματα είναι χρήσιμα, είναι σαν σήματα που μας δείχνουν το δρόμο. Είναι σημαντικό να ξέρουμε να πάρουμε τα μηνύματα τους, αλλά επίσης είναι σημαντικό να αναλαμβάνουμε την ευθύνη της συναισθηματικής μας κατάστασης. Εννοείται ότι ο θυμός είναι ένα σημαντικό συναίσθημα για να πει κάποιος ένα φτάνει πια !!! και να αλλάξει πορεία. Αυτό που αρρωσταίνει το σώμα είναι οι χρόνιοι θυμοί τους οποίους δεν διαχειριζόμαστε η ο εθισμός στο θυμό που πολλοί άνθρωποι έχουν τη στάση να πρέπει όλοι γύρω τους να λειτουργούν με τον τρόπο που εκείνοι θέλουν. Σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαίο να διδαχτούμε από τα συναισθήματα μας προκειμένου να ζούμε τη ζωή που έχουμε προοριστεί για να ζήσουμε.

      • Κι εγώ ευχαριστώ για την απάντηση. Δεν το παίζω ειδήμων στο θέμα αλλά ίσως να ξέρω κάποια πράγματα τελικά. Ασχολήθηκα με πρακτική φιλοσοφία (applied philosophy, and a modern one, a very modern one it is) στην Αμερική. Αποκόμησα κάποια γνώση. Έμαθα για μια Τονική Κλίμακα ή Κλίμακα Συναισθημάτων. Μια ταξινόμηση των συναισθημάτων. Υπάρχουν χρόνιοι Τόνοι και στιγμιαίοι. Αυτό το αναφέρετε κι εσείς, ῾χρόνιοι θυμοί῾. Ένα άτομο μπορεί να είναι Χρόνια στον Θυμό. Και έχουν συγκεκριμένες αποκρίσεις και αντιδράσεις. Ο στιγμιαίος θυμός είναι φυσιολογικός όταν το επιβάλλουν οι περιστάσεις ανάλογα με τις συνθήκες και την ικανότητα του ατόμου να διαχειρίζεται καταστάσεις και κινδύνους. Ο Χρόνιος Τόνος όμως μπορεί να είναι και κάτω από τον Θυμό (Θλίψη) ή και πάνω (Συντηρητισμός, Ενθουσιασμός). Είναι ένα υπέροχο θέμα που έχει πολύ βάθος και είναι καλό να μπορούμε να το συζητάμε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s