Myorama's Blog

Δεν έχει καμμιά σημασία ποιός ήσουν μέχρι χτές και πόσο βαρύ είναι το φορτίο σου από τη στιγμή που θα πάρεις την απόφαση να αλλάξεις τη ζωή σου υπάρχει μιά δύναμη που θα σε φροντίσει και σε καθοδηγήσει. Μιά στιγμή χρειάζεται για να ξαναθυμηθείς όλη σου τη δύναμη, μια στιγμή για να εμπιστευτείς ξανά, μια στιγμή για να στειλεις μια προσευχή ψηλά , μια στιγμή είναι όλο αυτό που χρειάζεσαι

Εκεί πολυτεχνείο, εδώ πολυτεχνείο

2 Σχόλια


Ο Μπαλζάκ θέλοντας να περιγράψει μια σκηνή γεμάτη αντιφάσεις, και ακραίες αντιθέσεις χρησιμοποιεί τη φράση: Αυτό μοιάζει σαν τη χλεύη μιας ανώτερης δημιουργίας.
Ο συνειρμός μου με πήγε σ αυτήν τη φράση κάνοντας μια αναδρομή στην τότε πολιτική κατάσταση, λόγω της επετείου της εξέγερσης του πολυτεχνείου, σκέφτηκα ποιοι ήταν αυτοί που πρωτοστάτησαν τότε και πόση πνευματική και η ηθική μετάλλαξη υπέστησαν έτσι ώστε από φωτεινά πρόσωπα μετατράπηκαν σε σκοτεινές σκιές που στοιχειώνουν αυτή τη χώρα. Αυτό είναι χλεύη προς την ιστορία. O Πάγκαλος συναρμολογούσε βόμβες στο Καρτιέ Λατέν το Μάη του `68 και ο Σημίτης τις τοποθετούσε στην Αθήνα. Από την άλλη, ο σημερινός Υπουργός Δημόσιας τάξης Παπουτσής μαζί με το Λαλιώτη και τη Δαμανάκη είχαν αναλάβει το «μαζικό κίνημα» και το «πεζοδρόμιο».
Τα απομεινάρια μιας ιστορίας που οι επαναστάτες έγιναν τα χαϊδεμένα παιδιά του δήθεν σοσιαλισμού, στην υπηρεσία του κεφαλαίου. Πριν καλά καλά χτίσουν άρχισαν να καταναλώνουν. Ο πολιτικός καταναλωτισμός έγινε η νέα μόδα και δημιούργησε μια νέα τάξη πολιτικών.

Η πολιτική μετατράπηκε σε ένα συνωστισμό ορέξεων και φιλοδοξιών για την εξουσία ένα αμάλγαμα διαταγών και υποσχέσεων που πολλές φορές όρισαν και συνεχίζουν να ορίζουν τη χυδαιότητα. Εγινε τροφή για παχουλά Εγω και μετατράπηκε σε σαχλοσύνη.
Οι πολιτικοί στην προσπάθεια τους να μεταβάλουν τη γραμματική του ΕΓΩ σε γραμματική του ΕΜΕΙΣ πρόδωσαν πολλές φορές τα κίνητρα τους την στιγμή ακριβώς που προσπαθούσαν να μας παραπλανήσουν. Τα κομψά τους ρούχα, οι δήθεν άνετοι τρόποι και οι θησαυροί της ευγλωττίας που ξόδεψαν δεν μπόρεσαν να καλύψουν την επιτήδευση και το ψέμα. Η ύπουλη τάση τους να φθείρουν του κώδηκες και να βεβηλώνουν τις αξίες μασκαρεύτηκε με λαμπερές στολές για να κρυφτεί και να μην παραδεχτεί το ίδιο της τον εαυτό.

Και βρισκόμαστε στο σήμερα μπροστά σε μια χώρα που μοιάζει σαν ένα καράβι που κυλάει ακυβέρνητο μέσα σ ένα ορμητικό ποταμό που κυλάει σε δύο αφιλόξενες όχθες. Και λέω ακυβέρνητο γνωρίζοντας καλά την ύπαρξη του νέου πρωθυπουργού ο οποίος είχε μια ξεκάθαρη θέση ότι ο ρόλος του είναι η τήρηση της συμφωνίας. Ο τέως πρωθυπουργός απαλλάσσεται από το πολιτικό κόστος όλων αυτών που θα συμβούν και από χθες κάνει χρήση του πλεονεκτήματος που του χάρισαν λόγω του ρόλου του, το να μπορεί να κάνει αντιπολίτευση στην ουσία απέναντι στον ίδιο του τον εαυτό αφού εκείνος υπέγραψε τις συμφωνίες. Από την άλλη παίζει το ρόλο του τοποτηρητή των Αμερικανών και των εταίρων, ανταλλάσσει φιλοφρονήσεις και δίνει διαβεβαιώσεις.

Σήμερα δυστυχώς η Ελλάδα ανήκει στους χαμένους, ο ρόλος μας έχει αλλάξει. Τα πράγματα στη χώρα μας κάθε μέρα γίνονται όλο και χειρότερα, βουλιάζουμε όλο και πιό πολύ. Κατά πόσο είμαστε ικανοί να αλλάξουμε τη ζωή μας και να κερδίσουμε ξανά την ευημερία εξαρτάται αποκλειστικά από την ικανότητα μας να αναγνωρίσουμε η όχι το ρόλο που πρέπει να επωμιστούμε κι από την ειλικρινή μας πρόθεση να αναγνωρίσουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν. Σαν λαός χρειάζεται να απαλλαγούμε από τους παλιούς, φαύλους και κίβδηλους ηγέτες και να παίξουμε έναν κυρίαρχο ρόλο. Ομως για κάθε αυθεντική πράξη απαιτείται πρώτα ένα πνευματικό ξύπνημα, για να μπορέσουμε να βγούμε από τις βαθιές αυταπάτες. Είναι αναγκαίο να ακολουθήσουμε ένα νέο δρόμο, το δρόμο της καλιτέρευσης, της αγάπης και της αλήθειας και μέσα από αυτή η κατάσταση που είναι σαν ένα μολυσμένο τραύμα να οδηγηθούμε σε ένα φωτεινό μέλλον, μας αξίζει. Μπορεί να είναι ένας δύσκολος δρόμος, μπορεί σε κάθε γωνιά να συνωμοτεί η δυσπιστία, αλλά ο ρόλος μας είναι να διαποτίσουμε την ύπαρξη μας με φως όραμα και εμπιστοσύνη και να σταματήσουμε να ντύνουμε τους εαυτούς μας με τη πίκρα του θύματος και του αδικημένου.

Η ολοκλήρωση ενός ατόμου και ενός λαού επιτυγχάνεται όταν κάποιος μπορεί να κρατάει το κεφάλι του ψηλά στις αντιξοότητες παίρνοντας δύναμη από την αγάπη. Αγάπη για τη μοίρα μας και για ότι ανεξερεύνητο μας έχει επιφυλάξει. Κι αν ακόμη δεν μπορέσουμε ποτέ να την εξηγήσουμε, πάντα θα είναι αυτός ο σκοπός μας, να συνεχίσουμε να συνεχίζουμε.

Επείγει ο καθένας μας να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να υφίσταται πλέον η διαφθορά και η προδοσία. Αυτό που συμβαίνει είναι αναγκαίο να αλλάξει μόνο εμείς μπορούμε να το αλλάξουμε. Κι όχι τώρα τότε πότε;

Μόνο ασκούμενοι στις δίκαιες πράξεις γινόμαστε δίκαιοι. Ασκούμενοι σε πράξεις μετριοπαθείς γινόμαστε μετριοπαθείς και ασκούμενοι σε πράξεις θαρραλέες γινόμαστε θαρραλέοι. Αριστοτέλης

Είναι η ώρα να ξυπνήσουμε πρώτα μέσα μας, να αρχίσουμε να λειτουργούμε με τις αξίες μας και όχι με τους φόβους μας, να νοιαζόμαστε περισσότερο ο ένας για τον άλλο, να δείξουμε μεγαλύτερη προθυμία να απαγκιστρωθούμε από το παλιό βόλεμα, και να σηκωθούμε όρθιοι γι αυτά που πιστεύουμε. Και τότε θα γίνει το σώμα πιο σβέλτο, ο νους πιό καθαρός, το πνεύμα πιό προτότυπο, η καρδιά πιό αυθόρμητη, οι πράξεις μας πιό φυσικές και τα όραματα μας λιγότερο παρεμποδισμένα.

Σας φιλώ και εις αύριο με υγεία

Advertisements

2 thoughts on “Εκεί πολυτεχνείο, εδώ πολυτεχνείο

  1. Αν όχι τώρα τότε πότε,άν όχι εμείς τότε ποιοί.Πολύ καλό το άρθρο!’Οντως χρειάζεται να ακολουθήσουμε έναν νέο δρόμο ανθρωπιάς,αλλά πως μπορούμε να ρίξουμε αυτό το σάπιο οικοδόμημα και να φτιάξουμε αυτόν τον νέο κόσμο;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s