Myorama's Blog

Δεν έχει καμμιά σημασία ποιός ήσουν μέχρι χτές και πόσο βαρύ είναι το φορτίο σου από τη στιγμή που θα πάρεις την απόφαση να αλλάξεις τη ζωή σου υπάρχει μιά δύναμη που θα σε φροντίσει και σε καθοδηγήσει. Μιά στιγμή χρειάζεται για να ξαναθυμηθείς όλη σου τη δύναμη, μια στιγμή για να εμπιστευτείς ξανά, μια στιγμή για να στειλεις μια προσευχή ψηλά , μια στιγμή είναι όλο αυτό που χρειάζεσαι

Γράμματα απ τον πόλεμο

Σχολιάστε


Το άρθρο αυτό το έγραψα πέρσι και το επαναδημοσιεύω φέτος.

Μετά το θάνατο της πεθεράς μου ένα πακέτο γράμματα του αδελφού της από τον πόλεμο πέρασαν στα χέρια μας, και έτσι έχω την τύχη και την τιμή να τα κρατάω και να μπορώ να τα μοιράζομαι μαζί σας σήμερα. Οταν τα βρήκαμε αισθανθήκαμε δέος και συγκίνηση. Το μελάνι και το χαρτί έδωσαν τη δική τους μάχη με το χρόνο και έμειναν άθιχτα σαν να γνώριζαν τον προορισμό τους. Μικρές ιστορίες που φτιάχνουν τη μεγάλη ιστορία.

16 Νοεμβρίου 1940
Αγαπητή μου μαμά
Είμαι καλά και να μη στενοχωριέσαι. Εχω αποστείλει 8 επιστολάς εις Ρέθυμνον χωρίς να τύχω απάντησή σας. Αυτό με στενοχωρεί πολύ μη γνωρίζων τίποτα για την κατάσταση σας. Με φοβίζει μήπως σας συμβαίνει τι το δυσάρεστον. Περιμένω απάντηση σας το ταχύτερον.
Χαιρετισμούς σε όλους τους συγγενείς
Σας χαιρετώ
Σ.Π

21 -11- 1940
Αγαπητή μαμά
Ελαβα το τηλεγράφημα σας αλλά δεν δύναμαι να σας απαντήσω τηλεγραφικώς καθώσον απαγορεύεται. Εχω στείλει επανηλλειμένως επιστολάς αλλά ουδεμίαν απάντηση έλαβον εκ μέρους σας και η στενοχωρία κάθε μέρα και αυξάνεται. Ανησυχώ για την υγεία σας κατά πάσα δε πιθανότητα αι 15 επιστολαί που έχω στείλει μέχρι της στιγμής δεν ελίφθησαν. Γράφω δια δέκατιν έκτην φορά νομίζοντας ότι από τα πολλά γράμματα ένα θα φτάσει στον προρισμό του. Μην ανησχείτε για μένα εβρίσκομαι με το Γιώργο το Βεργάκη μαζί. Περιμένω γράμμα σας.
Σας χαιρετώ όλους
Σ.Π

29-11-1940
Αγαπημένοι μου γονείς
Μόλις έλαβα το γράμμα σας γραμμένο στις 17 – 11- 1940 και δεν φαντάζεστε τη χαρά μου αλλά και όλων των πατριωτών μου οι οποίοι δεν είχαν λάβει γράμμα και επιθυμούν να ίδουν γράμμα από την Κρήτη
Εμεινα ήσυχος ότι είστε καλά και ευχαριστήθηκα που πήγατε στο χωριό. Εγώ είμαι καλά καθώς και όλοι μας εδώ ενθουσιασμένοι πάντοτε με τον ένδοξον αγώνα μας. Εχετε θάρρος και να μη φοβείσθε.
Χαιρετισμούς στα αδέρφια μου στη γιαγιά μου και σε όλο τον κόσμο.
Αυριο φεύγω να πάω σε κάποιο μέρος και μόλις φθάσω εκεί θα σας γράψω πάλι. Πάντως εσείς να γράφετε στην ίδια διεύθυνση πάντοτε.
Με αγάπη σας φιλώ
Ο υιός σας
Σ.Π

18-12- 1940
Αγαπημένοι μου γονείς
Εχω καιρό να λάβω γράμμα σας ενώ εγώ απεναντίας έχω στείλει πολλάς επιστολάς. Τι σας συμβαίνει άραγε; Είμαι καλά και να μη στεναχωρείσθε διόλου. Τώρα μερικές μέρες βρισκόμουν στην Θεσσαλονίκη και τώρα επανήλθα στη θέση μου. Είμαι καλά να μη στεναχωρείσθε διόλου αλλά με στενοχωρείτε διότι δεν γράφετε. Περιμένω το πουλόβερ και δεν μπορώ να εννοήσω πότε θα φτάσει. Δεν θέλω να στενοχωριέστε είμαι καλά, πολύ καλά και κοντεύουν να πέσουν οι Ιταλοί στη θάλασσα και η ολοκληρωτική νίκη πλησιάζει για τη μεγάλη Ελλάδα μας.
Χαιρετισμούς σε όλους
Με τη Νίκη
Σ.Π

31- 12- 1940

Αγαπημένοι μου γονείς
Είμαι καλά. Σας εύχομαι ευτυχισμένος ο καινούριος χρόνος χαρές να είναι γεμάτος και να έρθη η Μεγάλη Νίκη. Με το έτος 1941 εύχομαι να ειρηνεύση ο κόσμος και παντού να λάμψη η αλήθεια και η ειρήνη. Εύχομαι την ταχείαν Νίκην αυτήν την νέα χρονιά.
Σας φιλώ όλους
Σ.Π

11- 3 -1941
Γλυκειά μου μανούλα
Μόλις πήρα το γράμμα σου και και η χαρά μου μεγάλωσε διότι σήμερα πήρα 2 επιστολάς. Είμαι καλά μη στενοχωριέσαι διόλου. Γράφετε ότι μου εστείλατε γάντια κασκόλ το φυλαχτό μου κ.λ.π. Τα πλεκτά γάντια κ.λ.π τα έλαβα αλλά από κάποιο κορίτσι άγνωστο μου τελείως από την Πελοπόννησο. Το ίδιο κάνει με ευχαριστεί το ίδιο που μιά Ελληνίδα μαζί με άλλες ξαγρυπνούν για μας στα μετόπισθεν. Επιτρέπετε να στέλνουν γλυκίσματα και φρούτα αλλά ξηρά. Στείλτε σταφύδες καλύτερα.
Φίλησε μου τη γιαγιά μου το Μανώλη μας το Νικόλα μας το Λευτεράκη τον πατέρα και τη μπεμπούλα μας.
Χαιρετισμούς σε όλους σας φιλώ όλους
Σ.Π

6-2-1941

Αγαπητέ μου Νίκο
Εχω καιρό να λάβω γράμμα σου και ανησυχώ. Σε σκέπτομαι αγαπημένε μου αδερφέ εις τας δυσκόλους τούτας στιγμάς και η λύπη μου είναι μεγάλη. Μη σκέφτεσαι όμως τίποτα στη λήθη το παρελθόν. Σήμερον ο σκοπός όλων μας είναι η Δόξα της Ελλάδος και η Νίκη. Οταν επιτευχθεί ο σκοπός ούτος μετά θα αρχίση ο καθένας μας να σκέφτεσαι το μέλλον του. Η νίκη θα φέρει την ευτυχία σε όλους μας και νικώντας ήρεμοι πιά απαλλαγμένοι από κάθε κίνδυνο και από κάθε εφιάλτη θα συνεχίσουμε τα ειρηνικά μας έργα. Ο Αείμνηστος αρχηγός μας μας άφησε κεφάλαια ηθικά, μας έκανε Ελληνες δοξασμένους και μας ένωσε δια τη μέλλουσα ζωή. Προσπάθησε για τα αφορώντα ζητήματα μας να λύνονται δια ευθείας οδού και ο θεός θα μας βοηθήσει. Γράψε μου να μαθαίνω τα νέα σας. Είμαι καλά δόξα το θεό. Χαιρετισμούς στο Θόδωρο στα αδέρφια μας στους γονείς και στη γιαγιά.
Σας φιλώ όλους
Σ.Π

Είναι πολλά τα γράμματα απλά δημοσίευσα κάποια ενδεικτικά και καθώς το κάνω αυτό σκέφτομαι ότι από Ελλάδα το Οχι γίναμε μια Ελλάδα του ΝΑΙ ΠΕΡΑΣΤΕ. Αυτά τα γράμματα καλό θα ήταν να τα διάβαζαν και μερικοί πολιτικοί έτσι για να θυμηθούν από ποιούς παρέλαβαν την Ελλάδα. Κι αν είναι πολύ απασχολημένοι ας τα μυρίσουν μόνο, για να μάθουν πως μυρίζει η λεβεντιά, το θάρρος, η αλήθεια, η αγάπη για τούτο τον τόπο, να μάθουν τη μυρωδιά του όχι, που είναι ένα μεγάλο ΝΑΙ στην Ελευθερία. Ο θείος πάντως ζει στην Κρήτη είναι σήμερα 93 χρόνων κι αν κάποιοι θέλουν να του ζητήσουν συγνώμη μπορώ να τους δώσω τη διεύθυνση.
Οταν έγραψα το άρθρο ο θείος ζούσε, όμως έφυγε από κοντά μας τη πρώτη μέρα του 2011.
Καλό ταξίδι!!

Σας φιλώ και εις αύριο μα υγεία.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s