Myorama's Blog

Δεν έχει καμμιά σημασία ποιός ήσουν μέχρι χτές και πόσο βαρύ είναι το φορτίο σου από τη στιγμή που θα πάρεις την απόφαση να αλλάξεις τη ζωή σου υπάρχει μιά δύναμη που θα σε φροντίσει και σε καθοδηγήσει. Μιά στιγμή χρειάζεται για να ξαναθυμηθείς όλη σου τη δύναμη, μια στιγμή για να εμπιστευτείς ξανά, μια στιγμή για να στειλεις μια προσευχή ψηλά , μια στιγμή είναι όλο αυτό που χρειάζεσαι

Είμαι οκ είσαι οκ

Σχολιάστε


Οταν γεννιόμαστε ερχόμαστε ξαφνικά από ένα ζεστό οικείο καταφύγιο σε έναν ξένο παγωμένο κόσμο. Αυτό είναι το πρώτο σοκ. Και μετά το σοκ, ακολουθεί το πρώτο χάδι και τότε ακολουθεί μια ακόμη γέννηση η ψυχολογική γέννηση.

Κάθε βρέφος χρειάζεται φροντίδα και χάδι, άγγιγμα και τρυφερότητα για να αναπτυχθεί. Το μικρό άτομο δεν έχει τα απαραίτητα εφόδια για να σχηματίσει μια εικόνα για τον εαυτό του έτσι ο μοναδικός οδηγός του είναι οι αντιδράσεις των άλλων απέναντι του. Ετσι λοιπόν ανάλογα με το πως είναι οι άλλοι απέναντι του προσδιορίζει δυο πράματα: την εικόνα για τον εαυτό του και την εικόνα του για τους άλλους. Βγάζει ένα συμπέρασμα. Ξεκινώντας τη ζωή του το άτομο προσπαθεί να εξερευνήσει και να οριοθετήσει αυτόν τον άγνωστο κόσμο. Τα συμπεράσματα τα βγάζει πολύ νωρίς με βάση την πηγή χαδιού, δηλαδή με βάση το περιβάλλον που μεγαλώνει. Τον πρώτο χρόνο της ζωής του παίρνει μια πρώτη προσωρινή και δοκιμαστική απόφαση. Και στο τέλος του δεύτερου χρόνου αυτή η απόφαση η επιβεβαιώνεται και θεμελιώνεται η αλλάζει. Υπάρχουν 4 ψυχολογικές θέσεις στην ουσία όμως το μικρό παιδί μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε 3 γιατί η τέταρτη είναι μια συνειδητή επιλογή και όχι συναισθηματικό συμπέρασμα.

Η πρώτη ψυχολογική θέση που παίρνει ένα παιδί είναι η θέση δεν είμαι ΟΚ – είσαι ΟΚ. Αυτή η θέση είναι βασισμένη ολοκληρωτικά στο χάδι η στην απουσία χαδιού και στην έλλειψη του. Αυτές οι αποφάσεις που παίρνει είναι προλεκτικές μη προφορικές αποφάσεις. Δεν είναι εξηγήσεις αποτελούν συναισθηματικά συμπεράσματα.
Από αυτή τη θέση δεν είμαι ΟΚ -είσαι ΟΚ περνάνε όλοι οι άνθρωποι. Αλλά να δούμε πως καταλήγει σ αυτό το συμπέρασμα. Δεν είμαι οκ γιατί: δεν μπορώ να περπατήσω, ενώ εσύ μπορείς. Δεν μπορώ να φάω, πρέπει να με φροντίσεις. Είναι τόσα τα πράγματα που δεν μπορεί να κάνει και συγκρίνοντας τον εαυτό του με τους άλλους που τα καταφέρνουν καταλήγει στο συμπέρασμα δεν είμαι ΟΚ αλλά οι άλλοι είναι ΟΚ. Σε αυτή τη θέση υπάρχει έλλειμμα αυτοπεποίθησης αλλά το πλεονέκτημα της σε σχέση με τις επόμενες δύο είναι ότι υπάρχει χάδι από τους άλλους.
Η πρώτη θέση δεν είμαι ΟΚ- είσαι ΟΚ εκφράζεται με πολλούς τρόπους στην ενήλικη ζωή. Κάποιος μπορεί να είναι προστατευτικός με τους άλλους, η να ζει μια αποτραβηγμένη ζωή, η να έχει υιοθετήσει το μοντέλο του κατορθωτή και μέσα από εκεί να προσπαθεί να αποδείξει την αξία του μπορεί να είναι αναβλητικός η να κρίνει συνεχώς τους άλλους, η να παίζει ρόλους προκειμένου να πάρει την αγάπη των άλλων. Σ αυτή η θέση κυριαρχούν τα συναισθήματα κατωτερότητας. Φυσικά σ αυτή τη θέση υπάρχουν βαθμίδες κάποιος μπορεί να έχει ολοκληρωτική αυτοαπόρριψη και κάποιος άλλος χαμηλή αυτοπεποίθηση. Τα επίπεδα είναι ποικίλα η γενικά ταμπέλα όμως που υπάρχει σ αυτή τη θέση είναι: οι άλλοι είναι καλύτεροι από μένα. Αυτό μπορεί κάποιος να το εκφράσει είτε με το ν ζει μια αποτραβιγμένη ζωή είτε να αναζητά συνεχώς την έγκριση των άλλων που είναι ΟΚ δηλαδή καλύτεροι από αυτόν. Η θέση δεν είμαι ΟΚ είσαι ΟΚ είναι η πρώτη θέση από την οποία περνάμε όλοι μας χωρίς εξαίρεση. Παρά μόνο στην περίπτωση του αυτισμού το άτομο γεννιέται στη θέση δεν είμαι ΟΚ είσαι ΟΚ που θα τη αναλύσω πιο κάτω.
Στο τέλος του δεύτερου χρόνου κάτι αξιοσημείωτο συμβαίνει. Το παιδί περπατάει και είναι πιο ανεξάρτητο από ότι πριν. Όπως προανέφερα Στο τέλος του δεύτερου χρόνου το παιδί επαναδιαπραγματεύεται την ψυχολογική θέση του και την οριστικοποιεί. Αν συνεχίσει να λαμβάνει χάδι, φροντίδα, αγάπη και προσοχή τότε μένει στη θέση δεν είμαι ΟΚ είσαι ΟΚ μέχρι να πάρει τη συνειδητή απόφαση να την αλλάξει ε τη θέση είμαι ΟΚ είσαι ΟΚ. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού μένει σ αυτή την δεν είμαι ΟΚ θέση για πάντα.
Αν το περιβάλλον του είναι ψυχρό, αν δεν το προσέχουν και αυτοτραυματίζεται, αν το κακοποιούν και αυτή η εγκατάλειψη έχει διάρκεια τότε ο παιδί καταλήγει στο συμπέρασμα δεν είμαι ΟΚ αλλά ούτε και εσύ είσαι ΟΚ. Σ αυτή τη θέση μπορεί να σταματήσει και η νοητική ανάπτυξη του παιδιού μιας και μια απο τις κυριότερες λειτουργίες της είναι η εξασφάλιση του χαδιού, σωματικού και ψυχολογικού. Υπάρχει ματαίωση σ ατή τη θέση το μικρό άτομο δεν έχει από που να κρατηθεί. Η εμπιστοσύνη σταματά η ελπίδα σταματά γιατί δε υπάρχει η πηγή να ο προμηθεύει με τρυφερότητα και αγάπη. Η ενήλικη ζωή ενός τέτοιου ατόμου αν αυτό δεν καταλήξει σε κάποιο άσυλο, θα είναι η πολύ μοναχική η ένα τέτοιο άτομο μπορεί να είναι πολύ επιθετικό, μπορεί ακόμη να φτάσει και στην αυτοκτονία η στο φόνο Ενα τέτοιο άτομο έχει απορρίψει όλους του ανθρώπους γύρω του και τον εαυτό μαζί. Έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ζωή δεν αξίζει τίποτε. Το άτομο αυτό θέλει να τιμωρήσει τον εαυτό του αλλά και τους άλλους. Για να θεραπευτεί ένα τέτοιο άτομο α πρέπει να δημιουργηθεί ένα ρίγμα στην ψυχολογική θέση δεν είσαι ΟΚ. Δηλαδή να ξαναβρεί την πίστη του και την εμπιστοσύνη του στους άλλους, να ξαναγυρίσει στη θ΄ση δεν είμαι ΟΚ – είσαι ΟΚ και ετά από εκεί δουλεύοντας με τον εαυτό του να φτάσει στη θέση είμαι ΟΚ είσαι ΟΚ.

Η τρίτη θέση είναι η θέση είμαι ΟΚ δεν είσαι ΟΚ.
Το μικρό παιδί καταλήγει σ αυτό το συμπέρασμα όταν υποφέρει από στέρηση χαδιού φυσικού η ψυχολογικού. Όταν παίρνει απόρριψη από το περιβάλλον του αντί για τη αποδοχή που χρειάζεται απορρίπτει το χάδι από τους άλλους. Ενα χάδι είναι τόσο καλό όσο και εκείνοι που το δίνουν. Συνεπώς λέει αυτό το άτομο δεν υπάρχουν ΟΚ άνθρωποι, δεν υπάρχουν και ΟΚ χάδια. Αυτό το άτομο προκειένου να επιβιώσει συναισθηματικά παρέχει το χάδι στον εαυτό του μέσα από το να περιφρονεί τους άλλους. Στην ενήλικη ζωή του ένα τέτοιο άτομο έχει μια ακολουθία από άτομα που του λένε , που τον επαινούν και τον χαιδεύουν ασταμάτητα, εκείνος όμως τα περιφρονεί γιατί τα χάδια είναι τόσο καλά όσο και εκείνοι που τα δίνουν. Κι όσο περισσότερο τον επαινούν οι άλλοι τόσο περισσότερο τους συχαίνεται και τους περιφρονεί μέχρι να τους πετάξει μακριά για χάρη μιας άλλης ακολουθίας. Πλησίασε κοντά αν θέλεις να με έχεις…….. και πάλι από την αρχή ξαναπαίζεται η παλιά κασέτα. Αυτό το είμαι ΟΚ αυτής της θέσης όταν οι άλλοι γύρω δεν είναι ΟΚ, δεν έχει αυτοπεποίθηση γιατί η αυτοπεποίθηση εμπεριέχει αγάπη και αρμονία με το περιβάλλον. Φαινομενικά ένα τέτοιο άτομο μπορεί να φαντάζει γεμάτο αυτοπεποίθηση στη ουσία όμως είναι ένα πολύ πληγωμένο και στερημένο από χάδι και αγάπη άτομο.

Η τέταρτη θέση είναι η θέση είμαι ΟΚ είσαι ΟΚ. Αυτή η θέση είναι το μεγάλο ζητούμενο, η θέση στην οποία βρίσκονται όλες οι ελπίδες μας. Υπάρχει μια ποιοτική διαφορά ανάμεσα ανάμεσα στις 3 πρώτες θέσεις και στην τέταρτη. Οι τρεις πρώτες έχουν γίνει ασυνείδητα. Η θέση δεν είμαι ΟΚ – είσαι ΟΚ έρχεται πρώτη κι παραμένει αν κάποιος δεν την αλλάξει συνειδητά. Για πολλά δυστυχώς παιδιά η θέση έχει αλλάξει και έχουν πάρει την τρίτη η την τέταρτη.
Η τρεις πρώτες θέσεις βασίζονται σε αισθήματα η τέταρτη θέση βασίζεται στην σκέψη, στην πίστη και στη δράση. Οι πρώτες τρεις έχουν να κάνουν μα τα γιατί; Η τέταρτη έχει να κάνει με τα γιατί όχι; Δεν μπορεί κανείς να πάει στην τέταρτη θέση γλιστρώντας.

Για να πάει κάποιος στη τέταρτη χρειάζεται να ζει στο παρόν, στο εδώ και τώρα. Να μη σπαταλάει τη ζωή του προσπαθώντας να αποδείξει τη φανταστική εικόνα που έχουν οι άλλοι γι αυτόν. Να μη φοβάται να αποκαλύπτει και να προτιμά την αυθεντικότητα από την επιδοκιμασία. Να μη φοβάται να ρισκάρει για λογαριασμό των ονείρων του. Να σέβεται και να εκτιμάει του άλλους για αυτό που είναι. Να αναλαμβάνει την ευθύνη της ζωής του και να μην κατηγορεί τους άλλους γι αυτά που του συμβαίνουν. Να διατηρεί τη βασική του αυτοπεποίθηση ακόμη και όταν χάνει γιατί έχει ξεχωρίσει το είχα μια αποτυχία, η και περισσότερες, από το είμαι αποτυχημένος.
Σας δίνω μόνο κάποιες ιδέες γιατί γνωρίζω πολύ καλά ότι ο καθένας ξέρει τι χρειάζεται να κάνει άσχετα με το αν δεν κάνει αυτό που ξέρει ότι πρέπει να γίνει για να μεταστρέψει η ζωή του.
Σας εύχομαι έναν υπέροχο μήνα γεμάτο από το φως της αγάπης, της γνώσης, της έμπνευσης και του ενθουσιασμού.

Σας φιλώ και εις αύριο με υγεία.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s