Myorama's Blog

Δεν έχει καμμιά σημασία ποιός ήσουν μέχρι χτές και πόσο βαρύ είναι το φορτίο σου από τη στιγμή που θα πάρεις την απόφαση να αλλάξεις τη ζωή σου υπάρχει μιά δύναμη που θα σε φροντίσει και σε καθοδηγήσει. Μιά στιγμή χρειάζεται για να ξαναθυμηθείς όλη σου τη δύναμη, μια στιγμή για να εμπιστευτείς ξανά, μια στιγμή για να στειλεις μια προσευχή ψηλά , μια στιγμή είναι όλο αυτό που χρειάζεσαι

Η ειρήνη είναι ο δρόμος

2 Σχόλια


Οι βίαιες πράξεις είναι περισσότερο ολέθριες και τρομακτικές και καταγράφονται με περισσότερο ζωηρά χρώματα στο συγκινησιακό κύκλωμα από ότι οι φυσικές καταστοφές. Σε αντίθεση με τα θύματα μιάς φυσικής καταστροφής τα θύματα της βίας έχουν την αίσθηση ότι επιλέχθηκαν επίτηδες ως στόχοι της μοχθηρίας των θητών τους. Αυτό το γεγονός ανατρέπει τις αντιλήψεις περί αξιοπιστίας των ανθρώπων γύρω τους και κλονίζει την αίσθηση της σιγουριάς και της ασφάλειας στις διαπροσωπικές τους σχέσεις οι οποίες δεν κλονίζονται και δεν αμφισβητούνται στην περίπτωση μιάς φυσικής καταστροφής. Οι ανθρώπινες βιαιότητες σφραγίζουν τη μνήμη των θυμάτων με μιά αντίδραση που εκδηλώνεται με φόβο προς οποιονδήποτε. Ανθρωποι που έζησαν τη φρίκη του πολέμου έχουν αναμνήσεις τόσο ζωντανές και λεπτομερείς ακόμη και μετά από 30 η 40 χρόνια που έχουν τη δύναμη να προκαλέσουν τον ίδιο τρόμο που είχαν προκαλέσει τη στιγμή που συνέβησαν. Μια μελέτη που έγινε στους επιζήσαντες του ολοκαυτώματος το ένα τρίτο από αυτούς είπαν ότι μετά από 50 χρόνια συνεχίζουν να νοιώθουν γενικώς τρομαγμένοι, και τα τρία τέταρτα είπαν ότι εξακολουθούν να νοιώθουν αγωνία με πράγματα που τους θύμιζαν τους διωγμούς όπως για παράδειγμα μια στολή η ένα χτύπημα στην πόρτα. Περίπου το 60 τοις εκατό δήλωσαν ότι εξακολουθούν να σκέφτονται κάθε μέρα το ολοκαύτωμα ακόμη και μετά από μισό αιώνα.
Η εποχή μας είναι εμβαπτισμένη στον τεχνολογικό πόλεμο και στη βία. Επιστήμονες εργάζονται για να δημιουργήσουν όλο και πιό έξυπνα όπλα, έξυπνες βόμβες έτσι ώστε να μπορούν να παραλύουν ολόκληρες χώρες από μακριά χωρίς να χρειάζεται να πατήσουν το πόδι τους εκεί. Εφτασε η ώρα να σταματήσουμε να έχουμε αυτή την παθητική στάση και να αναλάβουμε τον έλεγχο της ζωής μας ο καθένας από μόνος του. Τι είναι εκείνο συντηρεί τους πολέμους; Το γεγονός ότι βασιζόμαστε σε οπισθοδρομικές αντιδράσεις στις οποίες βασίζονταν οι άνθρωποι από την απαρχή της ιστορίας. Η βία δεν είναι η ουσία της ανθρώπινης φύσης. Μπορεί να είναι έμφυτη αλλά αυτό συμβαίνει και με την αγάπη. Ο δρόμος για την ειρήνη είναι η αγάπη που εκδηλώνεται στην πράξη. Η βία δεν είναι ισχυρότερη από την αγάπη.
Η ανθρωπότητα έχει εξελιχθεί, μάθαμε να χρησιμοποιούμε τη λογική με ένα θριαμβευτικό τρόπο, κατανικήσαμε τις περισσότερες ασθένειες, εκθέσαμε τα σκοτεινά σημεία της ψυχής στο φως, μάθαμε σε βάθος τις λειτουργίες της φύσης, πήγαμε σε άλλους πλανήτες, ξεπεράσαμε δεισιδαιμονίες. Μήπως το επόμενο βήμα είναι να ξεπεράσουμε τον πόλεμο; Ο δρόμος για την ειρήνη είναι ο ίδιος που ακολούθησαν και όλες οι μεγάλες ανακαλύψεις το συνειδησιακό άλμα. Ο πόλεμος είναι μιά συνήθεια που έχει χαράξει στο μυαλό μας ένα βαθύ αυλάκι και μόλις φοβηθούμε η θυμώσουμε έντονα η έννοια του πολέμου έρχεται με ένα φυσικό τρόπο γιατί νομίζουμε ότι είναι ο ευκολότερος δρόμος που μπορούμε να ακολουθήσουμε. Αν ο καθένας από μας επιλέξει την ειρήνη πρώτα σε ατομικό επίπεδο αληθινά θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μιά κρίσημη μάζα που θα επηρεάσει θετικά κι άλλους ανθρώπους γύρω μας, όπως έλεγε και ο Γκάντι δεν υπάρχει δρόμος για την ειρήνη, η ειρήνη είναι ο δρόμος. Η ειρήνη δεν επιτυγχάνεται με τη βία, η ειρήνη έχει τη δική της δύναμη και το δικό της τρόπο να οργανώνει τα πράγματα, η αληθινή μας φύση και ο αληθινός μας σκοπός είναι να γίνουμε ένα κομμάτι της κοινότητας της ειρήνης και της σοφίας.

Σας φιλώ και εις αύριο με υγεία.

Advertisements

2 thoughts on “Η ειρήνη είναι ο δρόμος

  1. Σε διαβάζω καθημερινά και παίρνω δύναμη. Αυτό το κείμενο σου είναι από τα ωραιότερα που έχω διαβάσει… Νά’σαι καλά Γιωτάκι μου!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s