Myorama's Blog

Δεν έχει καμμιά σημασία ποιός ήσουν μέχρι χτές και πόσο βαρύ είναι το φορτίο σου από τη στιγμή που θα πάρεις την απόφαση να αλλάξεις τη ζωή σου υπάρχει μιά δύναμη που θα σε φροντίσει και σε καθοδηγήσει. Μιά στιγμή χρειάζεται για να ξαναθυμηθείς όλη σου τη δύναμη, μια στιγμή για να εμπιστευτείς ξανά, μια στιγμή για να στειλεις μια προσευχή ψηλά , μια στιγμή είναι όλο αυτό που χρειάζεσαι

Η βία στην καθημερινή μας ζωή

Σχολιάστε


Σκεφτόμουν σήμερα γιατί η βία στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο πουλάει τόσο πολύ; Ο Εντγκαρ Αλαν Πόε έλεγε ότι ο φόβος είναι ένα συναίσθημα που αρέσει στους ανθρώπους να το νοιώθουν με την προϋπόθεση να είναι σίγουροι και να το βιώνουν σε ένα περιβάλλον ασφάλειας.
Αραγμένοι λοιπόν αναπαυτικά στην πολυθρόνα μας απολαμβάνουμε τις φρικαλεότητες μέσα από την θαλπωρή του σπιτιού μας και ενώ όλα γύρω μας μυρίζουν τζάκι και σπιτική μαρμελάδα, υποκύπτουμε σε έναν ελεγχόμενο τρόμο και αφηνόμαστε στο ρίγος του φόβου ίσως επειδή πιστεύουμε ότι αυτό μας βοηθάει να κατανικήσουμε τους δικούς μας φόβους ή ακόμη και να νοιώσουμε πιο ζωντανοί αυξάνοντας τις συγκινήσεις. Ο κινηματογράφος, η ενημέρωση αλλά και η τηλεόραση επιχειρούν καθημερινά να εξημερώσουν την βία, να την κάνουν πιό οικεία και να την περάσουν μέσα από τις τις χαραμάδες της αυξανόμενης αδρεναλίνης στον υποσυνείδητο του νου μας. Το να παίρνουμε δόσεις φρίκης σε τακτικές ώρες κάθε μέρα έχει καταντήσει να είναι σαν την μόνη μας εξέγερση ενάντια στη πεζότητα. Είναι λυπηρό να βλέπεις video games με απίστευτη βία στα χέρια μικρών παιδιών που μάλιστα κάθε φρικαλέα εικονική τους πράξη να επιβραβεύεται αυξάνοντας τους τη βαθμολογία. Κατά τη γνώμη μου από τη μία υπάρχει ο ατέρμονος αγώνας που κάνει ο άνθρωπος ενάντια στα ανεπιθύμητα συναισθήματα του πόνου και του φόβου, που στην προσπάθεια του να τα εξορίσει σκοτώνει την ικανότητα να αισθάνεται και με αυτόν τον τρόπο βάζει την απάθεια στην κορυφή του όρους των συναισθημάτων. Αυτή η υπερκατανάλωση των σκηνών βίας καταφέρνει τελικά να σπάσει τις χορδές της ευασθησίας, να μας κάνει αδιάφορους αλλά παροδικά να μας δώσει την ψευδαίσθηση της δύναμης κάθε φορά που καταφένουμε να μην κλείνουμε τα μάτια και να είμαστε άφοβοι μπροστά στη φρίκη. Από την άλλη υπάρχει η μετάλλαξη των δημιουργικών ιδεών οι οποίες έχουν πτωχεύσει και μοιάζουν να περιπλανιώνται σε ένα σύμπαν εγκαταλειμμένο χωρίς να ανανεώνονται και χωρίς να μπορούν να συνεχίζουν να πάλλονται.
Αυτός ο συνδυασμός κάνει τη βία ισχυρή και της δίνει τη δυνατότητα να εισβάλλει στη ζωή μας και να δημιουργεί ένα κόσμο ακόμη πιο χαοτικό χωρίς καθαρότητα αγάπη, δικαιοσύνη και συναισθήματα έναν κόσμο που σιγά σιγά κινδυνεύει να χάσει την ψυχή του.

Σας φιλώ και εις αύριο με υγεία.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s