Myorama's Blog

Δεν έχει καμμιά σημασία ποιός ήσουν μέχρι χτές και πόσο βαρύ είναι το φορτίο σου από τη στιγμή που θα πάρεις την απόφαση να αλλάξεις τη ζωή σου υπάρχει μιά δύναμη που θα σε φροντίσει και σε καθοδηγήσει. Μιά στιγμή χρειάζεται για να ξαναθυμηθείς όλη σου τη δύναμη, μια στιγμή για να εμπιστευτείς ξανά, μια στιγμή για να στειλεις μια προσευχή ψηλά , μια στιγμή είναι όλο αυτό που χρειάζεσαι

Κατάθλιψη φόβοι και φοβίες

2 Σχόλια


Οταν ακούμε τη λέξη κατάθλιψη ο νους των περισσοτέρων πηγαίνει στη βαριά θλίψη. Στην πραγματικότητα η κατάθλιψη είναι ένας θυμός εσωστρεφής, ένας τεράστιος συσσωρευμένος θυμός που έχει κάποιος για τον εαυτό του. Η κατάθλιψη είναι μια καμπύλη κι αυτό σημαίνει ότι δεν συμβαίνει από τη μιά μέρα στην άλλη αλλά λίγο λίγο. Οι περισσότεροι στη φάση της κατάθλψης παρουσιάζουν φοβίες που δεν είχαν ποτέ πριν. Κι αυτό συμβαίνει διότι εχουν συρικνώσει τον εαυτό τους κατά συνέπεια νοιώθουν ότι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Ολοι μας οι φόβοι βρίσκονται σε τρία επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο βρίσκονται οι φόβοι που έχουν να κάνουν με πράγματα που συμβαίνουν, όπως γηρατιά, απώλεια δουλειάς, αγαπημένων προσώπων, συναξιοδότηση, ανεργία, σεισμός, και άλλα. Στο δεύτερο επίπεδο βρίσκονται οι φόβοι που έχουν να κάνουν με τα πράγματα εκείνα που απαιτούν δράση και με το φόβο της απώλειας του εγώ. Για παράδειγμα μέσα από τις διάφορες δραστηριότητες μας φοβόμαστε μη χάσουμε την εικόνα που έχουν οι άλλοι για μας αλλά και εμείς οι ίδιοι για τον εαυτό μας. Ετσι φοβόμαστε την απόρριψη, την αποτυχία, τη μοναξιά και άλλα. Στο τρίτο επίπεδο στο βάθος όλων των φόβων υπάρχει η εικόνα του πόσο μπορούμε να τα καταφέρουμε του πόσο καλά μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα. Ενα οποιοδήποτε πρόβλημα το αξιολογόυμε με βάση του πόσο αισθανόμαστε ικανοί να το λύσουμε. Ετσι λοιπόν οι φόβοι του πρώτου επιπέδου μεταφράζονται σε: δεν νοώθω ικανός να τα βγάλω πέρα με τα γηρατιά η με την απώλαια της εργασίας. Οι φόβοι του δευτέρου επιπέδου μεταφράζονται σε: δεν νοιώθω ικανός να τα βγάλω πέρα με την απόρριψη η με την αποτυχία. Στο βάθος όλων υπάρχει το πόσο είμαι ή δεν είμαι ικανός να τα καταφέρω. Ολοι φοβόμαστε αυτό δεν είναι κάτι καινούριο, αν είσαι ζωντανός αυτό σημαίνει ότι φοβάσαι. Το θέμα είναι αν είσαι πρόθυμος να κάνεις κάτι γι αυτό. Εχω κάνει διατριβή πάνω στις φοβίες, τους φόβους και στην κατάθλιψη λόγο του ότι ήμουν σε όλα αυτά βουτηγμένη μέχρι το λαιμό. Οι φοβίες είναι ένας συναγερμός που χτυπάει χωρίς να υπάρχουν πραγματικά γεγονότα. Το σώμα είναι σε εγρήγορση χωρίς κανένα εξωτερικό κίνδυνο. Η καρδιά χτυπάει δυνατά όπως όταν κινδυνεύεις από κάτι. Είναι ένας ψεύτικος συναγερμός. Κι αυτό συμβαίνει γιατί εχεις συρρυκνώσει τόσο πολύ τον εαυτό σου που τα πάντα σου φαίνονται υπερμεγέθη. Επειδή οι φόβοι δεν τελειώνουν ποτέ δεν μπορείς να αφιερώσεις τη ζωή σου για να τους δαμάσεις. Αυτό όμως που μπορείς να κάνεις είναι είναι να αυξήσεις την αυτοπεποίθηση σου με απλά βήματα και αυξάνοντας την αυτοπεποίθηση σου αυξάνει και η αγάπη για τον εαυτό σου αλλά και το αντίθετο. Αν μεγαλώσεις την αγάπη για τον εαυτό σου θα μεγαλώσει και η αυτοπεποίθηση σου. Κάνε έναν κατάλογο με όλα εκείνα που θα έκανες αν πραγματικά αγαπούσες τον εαυτό σου και με όλα αυτά που θα έκανες αν είχες αυτοπεποίθηση.
Ξεκίνησε να γράφεις αν είχα αυτοπεποίθηση από σήμερα και πέρα θα άρχιζα ………… από σήμερα και πέρα θα σταματούσα να…………..
Αν αγαπούσα τον εαυτό μου από σήμερα θα άρχιαζα να ………. θα σταματουσα να …….
Ξεκίνησε με απλά πράγματα που είναι εύκολο να τα κάνεις χωρίς τα υποτιμάς, αφοσιώσου σ ενα σύστημα μικρών συνεχών καλυτερεύσεων και θα δεις να συμβαίνουν εξαιρετικά θαύματα. Μικρά βήματα φέρνουν κορυφαία απότελέσματα. Αύριο η συνέχεια.

Σας φιλώ και εις αύριο με υγεία

Advertisements

2 thoughts on “Κατάθλιψη φόβοι και φοβίες

  1. πολύ ωραίο. Πάνω στην ώρα.. 🙂
    για μένα το γραψες? λολ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s